Vi vil ikke bare prøve å være flinke, nei vi har som overordnet mål at vi skal være best. Vi skal ha det beste og reneste og mest miljøvennlige kjøkkenet i Fylket vårt.

Ureist og kort reist , viltvoksende og selvdyrket

Ett av de viktigste tingen vi kan gjøre for miljøet er å bruke ureist og kortreist mat og produkter. Dvs. handle lokalt. Vi henter fisk fra vårt lokale mottak, derfor ser du aldri oppdrettslaks i vår fiskesuppe. Vi får kjøtt fra vårt lokale slakteri og vi kjøper ekte – vilt kjøtt. Grønnsakene får vi fra Lunde Gård om vi ikke dyrker dem selv.

Vi er bevist på å kjøpe Norsk salat og norske urter selv om de er dyrere en industri grønt fra Holland. Vi prøver å ligge unna asparges fra Peru, sukkererter fra Afrika og kyllingspyd fra Kina, scampi fra Asia osv. Vi skal vite hva vi kjøper og serverer…

Vi var blant de første i Norge

Vi plukker store mengder sopp i skogen og vi høster mange ville vekster som vi bruker i supper, som garnityr etc. Vi høster tang og tare, som vi sylter, tørker eller bruker fersk. (Sjekk bilder på vår Fjesbok side) Vi dyrker urter, tomater, grønnsaker og spiselige blomster. Og,,,,,vi har gjort dette ….lenge……..før det ble trendy og «hipt».

Kafe og Resturant uten mat svinn

Får å unngå at å kaste masse god mat så må vi være bevisst på konseptet og da har vi valgt bort ferdig påsmurt mat og buffeter. Vi prøver å skjerpe oss på forberedelser(mis en place på fagspråket) slik at vi kan selge «a la carte»/dvs. varmretter på bestilling, raskt levert – helt ned i 10 minutter. Vi har også en begrenset meny med nye ukens retter for kjøtt og fisk, og vi tørr å gå tom,,,,,det må vi om vi skal selge fersk mat

Videre prøver vi å satse på Norsk mat, for å gjøre det lettere å velge kortreist. Du trenger ikke hermetiske vannkastanjer eller baby mais fra den andre siden av jordkloden – i norske retter!

Våre servitører har også mulighet til justere porsjonen slik at du bare får det du orker å spise. Servitører følger også med på hva som ligger igjen på tallerken slik at kokker får «feedbak» og ikke bruker noe som ikke blir spist.

Sist men ikke minst, vi selger ikke langreist flaskevann  vi bruker gamle brusflasker som vi fyller med frisk vann fra krana og setter det til avkjøling natta over. Det er liksom inklusiv i vårt konsept, vi kan ikke ta betalt for slikt.

Vi har derfor nesten ikke matavfall og det lille vi har blir gitt bort som «sødder» til lokale gris oppdrettere eller kompostert.

Catering uten svinn og matavfall !

Til catering blir det ikke rester eller avfall, da følger vi nøyaktige oppskrifter og lager bare det vi har bestilling på og vi bruker tid på å finne ut hva som er riktig mengde for hver kunde.

Vi kan også pakke catering slik at du ikke behøver å ta alt fram, dvs. at du kan etterfylle og på den måten » redde» rester. Ved store eventer og selskaper så har vi «institusjoner» og andre trengende som vi gir mat til om det er noe igjen. Vi kaster aldri mat som kan spises, den gir vi bort.

Hva slags emballasje er best for miljøet.

Det kan faktisk variere ut i fra hvor det er: Vi leverer mat i emballasje som vi tar tilbake og vasker . Er det til en hyttetur eller et event som medfører mye kjøring så kan du like gjerne få det levert i Aluminium som du resirkulerer – da det er bedre for miljøet enn å kjøre langt for å returnerer noe som må vaskes.
Vi er faktisk spesialister på miljøvennlig catering, da vi har fokusert på søppelberget/plast problemet og miljøaspektet i maaaaange år.

Avhengig av hva, hvor og når bestemmes emballasje. Du kan få suppe eller gryteretter levert i gryta, vi kan grille på plassen, alt er mulig …..

Vi har investert i miljøvennlig returemballasje for mat , i plast, stål og porselen eller du kan få engangs emballasje som er miljøvennlig. Engangs bestikk i presset tre eller laget av melkesyrebakterier som lar seg kompostere. Ubleket papp osv. Men vi har også polykarbonat glass, tallerkener, kopper etc. som vi leier ut og vasker etter bruk.

Vi leverer isvann i termos conteinere i mange størrelser med tappekran slik at du slipper plastflasker .

Kaffi kan du få fra 2 liter til 45 liter i konteiner med tappekran og de holder på varmen i mange timer.

Øl kan vi levere på glassflasker eller rett fra tappetårn

Minneralvann og Pepsi/eplemost/ kan du få iskaldt levert på glass panteflasker.

Så det er fullt mulig å få «bærekraftig» catering fra oss uten å forsøple.

Miljøvennlig Transport

Vi bringer over hele fylket, for å spare unødig transport så må vi alltid vite når dere skal spise, dvs. hva er absolutt siste øyeblikk vi kan levere. Det gjør oss i stand til å samkjøre mange leveranser og hente retur etc. slik at det blir minst mulig kjøring. Det kan også resultere i at dere henter selv om mulig eller selv leverer retur.

Vi behøver ikke i levere Cateringen vår men vi kan gjøre det.

Miljøvennlig renhold og vaskemidler

Vi bruker systemene til Ecolab både til sprayflasker og til oppvasksystem og gulv/renhold. Vi har sluttet med farlige spraybokser/flasker da det inhaleres i lungene.

Mopper og kluter kjøper vi i bomull og de vasker vi selv.

Kvalitet er lik miljøvennlig

Alt vi kjøper om det er møbler eller utstyr eller bil så fokuserer vi på at det skal være bærekrafig, dvs. holdbart og kreve minst mulig vedlikehold, lett å holde rent, lettvint/mulig å reparere.

Vi kjøper ikke papirduker, vi bruker duker som kan vaskes.

Vi kjøper den oppvaskmaskinen som bruker minst strøm og minst vann.

I alle ledd, i alt vi gjør så skal vi tenke bærekraft, miljø og yrkestolthet. Vi tar ikke snarveier for å tjene penger, og vi håper og tror at det gir oss bedre kunder, bevisste — oppegående kunder som verdsetter det vi gjør og bryr seg om hva de spiser.

 

Om alle kunder ble flinkere til å spørre? Hvor kommer fisken fra? ER dette virkelig fersk fisk? Er dette kjøttet fra Norge ? Hva mener du med hjemmelaget? har dere laget det? Hvordan?

Da kunne vi få luket bort alle som «lyver» om industrimaten sin og gjør den til sin egen » laget fra bunnen av mat.